Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Frans Timmermans mist de boot: Duitse minister van Defensie wordt nieuwe voorzitter
Na een slopende marathon van vergaderingen die bij elkaar bijna drie dagen in beslag nam, zijn de Europese regeringsleiders eruit. De 28 leiders dragen de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen (60) voor als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.
Frans Timmermans wordt hiermee gepasseerd voor de door hem felbegeerde topfunctie. De kansen van Timmermans op het commissievoorzitterschap leken aanvankelijk heel hoog, maar slonken gaandeweg aanzienlijk door het verzet van tien landen. Vooral Oost-Europese landen wilden hem niet als baas van het dagelijks EU-bestuur vanwege zijn aanpak van Polen en Hongarije over hun rechtsstaat. Als vicevoorzitter kunnen ze hem wel accepteren.
2. Amsterdams fintechbedrijf Mollie haalt €25 miljoen op
Mollie heeft voor het eerst geld opgehaald bij investeerders – en het is meteen een grote klapper. Een groep ervaren fintechondernemers steekt 25 miljoen euro in het Amsterdamse betaalplatform. Daarmee wil het bedrijf de groei in onder meer Duitsland, Frankrijk en Italië versnellen.
Mollie verwerkt betalingen voor webwinkels en internetbedrijven, net als de Nederlandse concurrent Adyen. Met de miljoenen op zak wil Mollie nieuwe producten toevoegen, zoals het verlenen van kortlopende kredieten aan klanten. Oprichter Adriaan Mol timmert al even aan de weg met zijn betaalbedrijf. In 2004 startte hij Mollie, toen nog als sms- en telecombedrijf. Hij was toen 19 jaar oud. Het aanbieden van betalingsdiensten volgde in 2006.
3. Revanche van Elon Musk: topkwartaal bij verkoop Tesla...
In de eerste drie maanden van dit jaar stelde Tesla zwaar teleur bij de verkoop van elektrische auto's. Maar het tweede kwartaal ziet er een stuk beter uit, zo blijkt uit dinsdagavond gepubliceerde cijfers. Tesla leverde in totaal ruim 95.000 auto's af, waarbij de Model 3 goed was voor 77.500 stuks. Een opsteker voor Elon Musk, die de afgelopen maanden veel kritiek kreeg op de strategie van Tesla. Het aandeel Tesla won klom dinsdag 7 procent.
4. ...maar duurdere modellen presteren minder
En ook in Nederland gaat het goed: hier was de Tesla Model 3 in de eerste helft van dit jaar de best verkochte elektrische auto, met in totaal ruim 6.000 verkochte exemplaren. Autoclubs Rai Vereniging en Bovag meldden dinsdag dat de totale verkoop van elektrische auto's is verdubbeld in de eerst helft van 2019, naar 17.266 stuks.
Deze verkoop is wel sterk fiscaal gedreven. Doordat de lage bijtelling van 4 procent voor leaserijders sinds 1 januari geldt tot een cataloguswaarde van 50.000 euro, is de verkoop van duurdere elektrische auto's fors ingezakt. De invloed van fiscale prikkels wordt de komende jaren nog veel groter door het Klimaatakkoord.
5. Uitbreiding luchthaven Lelystad in 2020 van de baan
Het lukt niet om de geplande uitbreiding van de luchthaven Lelystad in april 2020 rond te krijgen, meldde minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen dinsdag. Door een uitspraak van de Raad van State moet de overheid overtuigender aantonen dat de uitstoot van stikstof op acceptabele niveaus blijft, als Lelystad fors meer vluchten te verwerken krijgt. Het idee is dat Lelystad vooral veel vakantievluchten overneemt van Schiphol, maar daar is plaatselijk fors verzet tegen.
6. Schiphol stoot evenveel CO2 uit als alle auto's in Nederland
Dat verzet is goed te begrijpen als je bedenkt dat Schiphol Group net zoveel CO2 uitstoot als alle auto's in Nederland bij elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Greenpeace. Het gaat om 13 megaton CO2-uitstoot in 2018. Dat is berekend op basis van getankte kerosine op vliegvelden van Schiphol Group en luchthavens waar de groep deelnemingen in heeft. Daaronder vallen onder meer Nederlandse vliegvelden, zoals Schiphol en Rotterdam Airport, en buitenlandse luchthavens als JFK International Airport in New York.
7. Nederlander wordt financieel directeur bij Air France
En nog meer luchtvaartnieuws: de Nederlander Steven Zaat wordt financieel eindverantwoordelijke bij Air France. Het is een opvallende benoeming omdat er eerder spanningen tussen het Nederlandse en het Franse deel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan de oppervlakte kwamen. KLM vreesde invloed te verliezen toen topman Pieter Elbers op de schopstoel leek te zitten. De Fransen waren op hun beurt niet bepaald blij met de onaangekondigde aankoop van een belang in Air France-KLM door de Nederlandse overheid.
Zaat werkte eerder als controller voor Air France-KLM. Mogelijk is zijn benoeming een teken van goede bedoelingen richting het Nederlandse kamp binnen het concern, zo speculeert de Franse krant La Tribune. Ook is het mogelijk dat de luchtvaartcombinatie een sterkere greep wil op de financiële resultaten van Air France, die de voorbije jaren achterbleven bij die van KLM.
8. Mark Zuckerberg heeft een gigantisch reputatieprobleem met cryptomunt Libra
Facebook kan als grootste sociale platform ter wereld in theorie een grote stap zetten als de eigen cryptomunt Libra een succes wordt. De introductie staat voor 2020 gepland, maar het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft wel een groot probleem: door de privacyschandalen van de afgelopen jaren scoort Facebook bijzonder slecht als het gaat om het vertrouwen van consumenten in een nette omgang met data. Zo blijkt uit een peiling van zakenbank Jefferies onder Amerikanen dat liefst 4 op de 5 respondenten aangeeft het 'onwaarschijnlijk' tot 'zeer onwaarschijnlijk' te achten dat ze de Libra gaan gebruiken. Belangrijkste reden: 'Ik vertrouw Facebook niet.'
9. De Oranjevrouwen spelen vanavond tegen Zweden
De Nederlandse vrouwen nemen het om 21.00 uur op tegen Zweden in de halve finale van het WK voetbal. Als je kijkt naar de statistieken, dan lijkt het duidelijk hoe Oranje moet gaan scoren: uit vrije trappen of met het hoofd. Bij winst treffen de Leeuwinnen in de finale topfavoriet de Verenigde Staten, dat dinsdag Engeland met 2-1 versloeg.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:
- Tesla Model 3 of Kia als elektrische leaseauto? Belasting wordt 5 keer zo hoog door Klimaatakkoord, dus reken maar op knallende verkoop in 2019
- Een Amerikaanse die al meer dan 10 jaar in Europa woont, benoemt 5 dingen uit de VS die ze totaal niet mist
- Bitcoin gaat wel heel hard omlaag: einde van een mini-zeepbel? Technisch analist acht herstel vanaf $9.000 mogelijk